סייבר כמכה מקדימה
אם כבר פוסט נפרד, בואו נסתכל על הסוגייה של סייבר כמכה מקדימה. שבועיים לפני פריצת המלחמה במרחב הפיזי, רוסיה ביצעה מתקפת סייבר נגד אוקראינה. בניגוד למה שדווח בתקשורת, אני מבין ממקורות שונים שההשפעה הייתה קשה יותר: שירותי ממשלה הושבתו כמעט במלואם למשך כמה ימים.
כלומר, מתקפת סייבר יכולה להחליף מתקפה פיזית. לאור חולשת הצבא הרוסי, נראה שהייתה לפוטין איזו תקווה שהמתקפה תעשה את זה.
נשים לב שזה נכון גם למתקפה אווירית. כרגיל, צריך לדעת לתכנן אותה כמו שצריך. נניח ישראל בלבנון ב-2006 היא דוגמא לאיך לא מתכננים מתקפה אווירית שתחליף כניסה קרקעית.
אבל עצם קיומה של המתקפה המקדימה, מנעה מפוטין להשתמש בסייבר שוב כמכה מקדימה, כמו שצבאות משתמשים בהפצצת אווירית או בתותחנים כהקדמה למערכה. אז במקום, ביחד עם כניסת הכוחות הרוסיים לאוקראינה התבצעה מתקפת סייבר נוספת.
משחקים בתודעה
בטח שמתם לב שחברות וארגונים התחילו להחרים את רוסיה (מאסטרקארד, של ועוד). תופעה מעניינת למדי. אנחנו נוהגים להסתכל על חברות כמונעות משיקולים כלכליים בלבד והנה פה יש לנו תקרית. מה גם שחלק מהחברות האלו מנוהלות מארה"ב וארה"ב כרגע מראה חולשה. אני לא עוסק בפוליטיקה ולכן לא יכול לנתח את התהליך הזה והסיבות שלו. האם מדובר כאן על תגובה של ארגונים במערב לחולשת הממשלות במערב או שיש כאן משהו אחר?
אז לעניין התודעה, אני מניח ששמתם לב שכלי התקשורת במערב מציגים את כל מה שיוצא מכלי התקשורת ברוסיה כפייק ניוז? שמתם לב לחסימות של חשבונות פרו רוסיים או רוסיים רשמיים ברשתות חברתית?
נראה לי שיש כאן הנדסת תודעה כלשהי. כביכול בעידן המידע, שבו קשה לחסום אנשים מלהביע את דעתם, החבר'ה מראים לנו שיש לזה כלים. אני מוצא את התופעה הזו מעניינת. מעניינת מנקודת מבטי כחובב היסטוריה. מכל נקודת מבט אחרת היא מסוכנת.